15 maja 2015

Kapuśniak z młodej kapusty z boczkiem


Składniki:

3 skrzydełka
1 główka młodej kapusty
1 marchewka
1 pietruszka
3 ziemniaki
1 puszka pomidorów
1 cebula
20 dag wędzonego boczku
ziele angielskie
liść laurowy
sól, pieprz
przyprawa do dań z kapusty
siekany koperek

Sposób wykonania:

1. Skrzydełka wypłukać, zalać wodę, zagotować, odszumować. Dodać pokrojone warzywa: ziemniaki, marchew, cebulę, pietruszkę. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować, aż warzywa zmiękną.
2. Boczek pokroi w kosteczkę, lekko go przyrumienić na patelni.
3. Kapustę poszatkować.
4. Do gotującego się wywaru z warzywami dodać kapustę i pomidory z puszki, a na kocu boczek i siekany koperek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do dań z kapusty.

Smacznego!!!

4 komentarze:

  1. Wrzuciłaś do garnka wszystko co lubię. Ale pyszny kapuśniaczek zrobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja już zrobiłam listę zakupów, żeby jutro zrobić :D

      Usuń
  2. Kapuśniaczek palce lizać:) nic tylko jeść i rozkoszować się smakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki kapuśniaczek z młodej kapusty - niebo w gębie:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!